De uitspraak ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’, hebben we de laatste maanden vaak gehoord. De pandemie die wereldwijd is uitgebroken heeft veel dagelijkse dingen volledig op zijn kop gezet. Toch heeft het ook goede dingen gebracht, bijvoorbeeld dat thuiswerken. Waar dat vroeger in veel gevallen onmogelijk leek, bleek dat dit eigenlijk best mee te vallen.

Afstand is geen probleem

De laatste jaren werd de roep om thuis te kunnen werken al steeds groter. Toch werd dit verzoek vaak niet opgevolgd. Werkgevers hadden om verschillende redenen vaak geen vertrouwen in het thuiswerken. Vaak dachten ze dat de werknemers te snel afgeleid zouden worden in de privéomgeving, of ze hadden het idee dat die hun werkzaamheden niet optimaal konden uitvoeren. Wat ze misschien niet beseften, is dat de technologie van tegenwoordig afstand onbelangrijk maakt.

CRM-systeem

Door de digitale verbindingen en de verschillende innovatieve systemen waar we tegenwoordig mee werken, kan het werk vanaf iedereen plek optimaal uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan zo’n allesomvattend crm systeem. Hiermee heb je al je klanten, zaken en campagnes op één plek. Doordat het systeem wordt aangepast aan jouw behoeften, worden de dagelijkse werkzaamheden ineens een heel stuk makkelijker en praktischer. Of het nu gaat om urenregistratie, taken, contacten en hun contactgeschiedenis, salesopvolging, marketingactiviteiten, casemanagement, projecten of andere activiteiten. Met het CRM-systeem heb je alles op een overzichtelijke manier bij elkaar en voor iedere werkplek.

Een comfortabele werkplek

Met dit soort systemen wordt de werkdag een stuk efficiënter, zelfs als die aan de keukentafel thuis plaatsvindt. Toch is dat vaak niet de beste plek om te werken. Leuk voor een paar keer, maar niet als het thuiswerken langer duurt. In zo’n geval kun je beter voor een rustige werkplek gaan met een stoel die comfortabel zit. Zowel de stoel als het werkblad moet een bepaalde hoogte hebben om de kans op blessures te beperken En nu je misschien je loopje naar de koffiemachine mist, is het wel belangrijk dat er toch tussendoor beweging is. Loop even de tuin in of naar het balkon. Een frisse neus geeft ook weer een frisse blik.

Thuiswerken een blijvende trend?

Veel werkgevers zijn er inmiddels achter dat thuiswerken in veel situaties prima mogelijk is. Dit kan dus gevolgen hebben voor de toekomst. De kans is groot dat thuiswerken een blijvende trend wordt. Misschien niet voor alle werkdagen, maar bijvoorbeeld de helft van de week of om de dag. In ieder geval is de kans groot dat als je vroeger graag af en toe thuis wilde werken, maar dat dit niet mogelijk was, het nu wel kan. Zeker als je werkgever heeft gezien dat de productiviteit net zo hoog ligt.

Een goede balans vinden

Zelfs de online vergaderingen vallen bij veel werkgevers in de smaak. Waar in de vergaderzaal nog regelmatig tijd verloren ging aan zaken die er niet toe deden, blijkt online vergaderen een stuk effectiever. Het was in het begin even wennen, maar inmiddels weten de meeste mensen wel hoe het werkt. Natuurlijk blijft persoonlijk contact ook belangrijk. Dus het mooiste is om hierin een goede balans te vinden.

galore