Drukke kinderen, de huilende baby van je buren, blaffende honden; thuis zijn er veel dingen die je concentratie kunnen verstoren. Of je hebt simpelweg geen plek voor een goed bureau en zo moet je wel de privé en zakelijke sfeer mengen. Hoe los je dit op?

Gelukkig is daar iets moois op uitgevonden: flexwerkplekken en coworking! In plaats van thuis aan de keukentafel kan je een plekje huren in een kantoorgebouw om daar te werken. Deze zijn er in allerlei vormen en maten, maar ze hebben allemaal een productieve sfeer en een nette omgeving. Ook hebben ze vaak kantoorartikelen, koffiezetapparaten, wifi, printers en natuurlijk rustige werkplekken.

Flexwerkplekken

Het verschil tussen een flexwerkplek en een gewone werkplek is dat je de flexwerkplek huurt voor een dag of een dagdeel, in plaats van een vaste plek die altijd vrij is. Het klinkt misschien chaotisch, maar het is snel geregeld en je hebt het voordeel dat je nergens aan vast zit: je kunt verschillende flexwerkplekken leren kennen en dit is zeker handig wanneer je van reizen houdt. Ook zijn flexwerkplekken goedkoper dan vaste werkplekken.

Er zijn verschillende soorten flexwerkplekken. Sommigen zijn zakelijk, met een rustig interieur en hebben vooral veel vergaderzalen, anderen zijn modern ingericht met vrolijke kleuren. Er zijn zelfs flexwerkplekken met een eigen ICT-afdeling. Ook heb je vaak de keuze of je in een eigen afgesloten ruimte wil werken, of dat je werkt in een ruimte met anderen (en hier zijn ook weer heel veel mogelijkheden in). Wat je ook kiest, je krijgt een rustige werkruimte met alle voorzieningen die je nodig hebt.

Coworking

Mis je bij thuiswerken vooral de sociale contacten? Dan is coworking perfect. Bij deze vorm staat de community namelijk centraal. Je deelt de kantoorruimte met andere professionals en je leert ze kennen: je wisselt ideeën uit, doet inspiratie op en deelt kennis met elkaar. Dit kan je echt een creatieve boost geven. Zo maak je tijdens het werken af en toe een gezellig babbeltje, zonder dat de productiviteit afneemt.

Coworking-locaties zijn er door heel het land. Werk je bijvoorbeeld bij een coworking space in Amsterdam, dan kun je na je werk nog een voetbalwedstrijd kijken in de Johan Cruijff ArenA of je kunt nog wat dingen kopen in de binnenstad. Maar ook in de kleine steden zijn er steeds meer mogelijkheden voor coworking. Sommige locaties organiseren open dagen zodat je kunt kijken welke het beste bij je past. De één focust zich misschien op creatieve freelancers, de ander op ondernemers.

Coworking is echter niet zo fijn als je snel overprikkeld raakt en het is een minder goede optie als je beter werkt in volledige stilte. Ook is coworking niet handig als je vooral werkt met gevoelige informatie, want anderen kunnen immers meeluisteren met jouw telefoongesprekken. Daarnaast is het wat duurder dan het huren van een gewone flexwerkplek, maar dat kan het wel waard zijn: je verbreidt namelijk je zakelijk netwerk en sommige plekken organiseren zelfs leuke evenementen. Het is meer dan alleen een werkplek.

Wat je ook zoekt, het bestaat. Laat je inspireren door de mogelijkheden en dan vind je al snel de perfecte productieve werkplek.

galore