Heb je al een paar jaar ervaring met werken voor een baas? Of ben jij die Handige Harrie die door alle kennissen wordt gevraagd als ze toevallig iets te verbouwen hebben? Er is veel vraag naar mensen die een klus professioneel kunnen uitvoeren. Zo kan je als ZZP-er je eigen klusbedrijfje beginnen.

Bedrijfsbus

Elke klus voer je ergens anders uit. Om jouw gereedschap van A naar B te vervoeren is een eigen bedrijfsbusje – liefst met jouw logo erop! – onmisbaar. Berg elke tool op zijn eigen plek om met een professionele wageninrichting van https://www.worksystem.be/. Deze firma bouwt stevige rekken van plaatstaal met precies de laden, dragers, kastjes en houders die op jouw inventaris zijn afgestemd. Het bedrijf levert ook waarschuwingslampen, imperialen en laadliften – zoek op https://www.worksystem.be/ zelf de perfecte onderdelen voor je klusbus bij elkaar.

Persoonlijke bescherming

Bij elke soort bouwwerkzaamheid ga je wel een bepaald soort beschermingsmiddel nodig hebben. Ook hier hangt het er weer vanaf wat je precies gaat uitvoeren. De basics zijn stevige werkkleding, kneepads om comfortabel op te zitten en werkhandschoenen. Werk je met powertools, gebruik dan goede gehoorbescherming en een veiligheidsbril of gelaatsbescherming. Stofmaskers beschermen je longen tegen stof. En bouwhelmen beschermen je tegen vallend puin en botsingen.

Gereedschap

Investeer in alle tools die je nodig hebt binnen jouw vakgebied. Goed gereedschap van topkwaliteit gaat heel lang mee, en zorgt dat je een klus snel en netjes kan uitvoeren. Stel een lijstje op van het gereedschap dat je al hebt, en maak een boodschappenlijstje van de spullen die je nog nodig hebt om elke klus aan te kunnen. Als je het serieus meent, investeer dan minstens duizend euro in je eigen materieel.

Boekhouding

Als ZZP-er heb je een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. Je zult ook zelf offertes en facturen moeten gaan sturen naar je klanten. Gelukkig zijn daarvoor online sjablonen te vinden! Je moet ook je uitgaven en verdiensten bijhouden en aan de Belastingdienst rapporteren. Regel dit zelf met boekhoudsoftware speciaal voor eenmansbedrijven. Of ga in zee met een boekhouder.

galore