Article 10

Als je een ondernemingsplan wilt pitch aan mogelijke investeerders kan dit vaak moeilijk en angstaanjagend zijn. In dit artikel gaan we je een paar tips meegeven.

 • 1. Laat ze investeren in jou.
  Zorg ervoor dat de investeerders in de eerste plaats niet investeren in je idee, maar in jou. Je moet hun vertrouwen winnen dat je te vertrouwen bent met hun geld en dat je het koste wat het kost tot een goed einde zal brengen.
 • 2. Vat de essentiële dingen samen.
  Investeerders geven meer om de presentatie dan het ondernemingsplan. Kan je in minder dan vijf minuten het project uitleggen en hoe je hen geld gaat verdienen?
 • 3. Heb van dag één een plan.
  Investeerders zijn vaak geïnteresseerd in je beëindiging strategie, velen zijn na enkele jaren aan het zoeken naar nieuwe bedrijven om in te investeren. Dus wat is je plan voor het einde? Ga je je aandelen verkopen aan een nieuwe entrepreneur? Ga je de beurs op? Franchise?
 • 4. Onderzoek je investeerders.
  Je zou zo veel mogelijk te weten moeten komen over je investeerders. In wie hebben ze eerder geïnvesteerd? Zijn ze al succesvol geweest? Hoe goed kennen ze de industrie? Hoeveel tijd kunnen ze aan jouw idee uitbesteden?
 • 5. Negotieer over afspraken.
  Negotiëren over afspraken is heel belangrijk. Met duidelijke afspraken ondertekend op papier bescherm je jezelf in de toekomst moest het mislopen, of juist heel goed. Dit kan vaak een moeilijk proces zijn om te doorlopen. Al een geluk zijn er websites zoals die van de European Business Angels Network, of EBAN, waar je hier meer over kan leren.

Hopelijk kan je nu al water beter voorbereid aan je presentatie voor investeerders beginnen. Alvast veel succes!

galore