Voor wie het nog niet wist: ondernemen is net zoals topsport. Slechts een kleine groep staat in de spotlights, velen werken hard achter de schermen en er is heel veel voorbereiding en doorzettingsvermogen nodig om succesvol te worden. Wereldwijd zijn er duizenden topsporters die er elke dag opnieuw voor gaan. Trainen betekent je grenzen verleggen, met vallen en opstaan blijven doorgaan en onophoudelijk nieuwe handelingen en technieken aanleren. Maar de concurrentie doet natuurlijk net hetzelfde, dus moet jij beter, sneller en efficiënter worden. Nieuwe methodes vinden, constant innoveren en je grenzen blijven verleggen. Bij ondernemers is dat net zo en als jij net aan het ondernemerschap bent begonnen, zul je veel aspecten van uit de topsport herkennen. Elke dag moet je berekende risico’s nemen, je bijscholen en nieuwe invalshoeken vinden. Als een ondernemer succes wil blijven oogsten, moet hij, net zoals een topsporter, dag in dag uit blijven doorzetten.

Vergeet niet te rusten

Natuurlijk is rust nemen net zo belangrijk, zowel in de topsport als in het ondernemerschap. Niemand kan presteren – fysiek of mentaal – als de uitputting nabij is. Sporters weten dat ze hun spieren voldoende tijd moeten geven om te herstellen en dat een goede nachtrust net zo belangrijk is als je er de volgende dag opnieuw wil staan. Bij ondernemers is dat ook zo. Na een lange dag is het belangrijk om te ontspannen en goed te slapen zodat je de volgende ochtend met een frisse kop aan de slag kunt. Als het even niet meer gaat en je krijgt geen inspiratie, doe je er goed aan om je even te richten op iets wat je graag doet. Dat kan een sport of hobby zijn, een leuke film kijken of tijd doorbrengen met familie en vrienden. Probeer je hoofd even helemaal leeg te maken en je zult zien dat het werk daarna nog zo vlot gaat. Zo zie je maar dat topsporters en ondernemers nog veel van elkaar kunnen leren.

Wat kan je als ondernemer leren van topsporters?

Om een doel te kunnen halen zal een topsporter ruim op voorhand een trainingsschema en een strategie kiezen. Ook als ondernemer is het belangrijk om je doelen duidelijk voor ogen te hebben en om een actieplan te kiezen dat helpt om die doelen te halen. Iets anders wat je kunt leren van sporters is het weerstaan aan verleidingen. Daar het bij mensen in de topsport vaak gaat over bepaalde voeding en dranken achterwege laten, moet een persoon in zakelijke schoenen vooral de online verleidingen weerstaan. Je zit met je bedrijf vast op sociale media en iedereen weet hoe snel je daar afgeleid wordt – voor je het weet zit je naar een filmpje van grappige katten te staren in plaats van te werken. Daaraan weerstaan vergt wilskracht, net zoals bij sportmensen. Het laatste wat ondernemers en topsporters van elkaar kunnen leren is de motivatie hoog houden, zelfs als de resultaten op zich laten wachten. Want iedereen weet dat de aanhouder uiteindelijk wint!

galore