Article 14

Het is je misschien opgevallen dat veel tech start-ups vaak voor waanzinnige prijzen verkocht worden terwijl ze nog niet eens een afgewerkt product op de markt hebben gebracht. Ook simpele apps zoals instagram of candycrush worden voor miljoenen, en soms zelfs miljarden, verkocht. Wel dit is allemaal wel te verklaren.

De technologie
Tech start-ups of apps worden niet gekocht omdat ze veel winst maken aar voor de technologie die ze bezitten. Vaak hebben ze een nieuwe soort technologie ontwikkeld waar grotere bedrijven in geïnteresseerd zijn.

In plaats van samen te werken en het risico te lopen om uiteindelijk niet winstgevend te worden met hun nieuwe technologie, verkopen vele eigenaars hun bedrijf en gaan daarna terug aan de slag als hooggeplaatste werknemer met wat meer voordelen. Zo zijn ze toch nog betrokken bij de ontwikkeling van hun nieuwe technologie maar lopen ze het risico niet dat ze failliet gaan en zij verantwoordelijk zijn.

Ook voor de bedrijven is het vaak interessanter om een bedrijf met een speciale technologie over te kopen. Vaak is het veel duurder als men een nieuwe afdeling met nieuwe werknemers moet oprichten die dan nog onderzoek moeten doen om die nieuwe technologie te ontwikkelen.

Hier is een lijst van de meest succesvolle start-ups die zichzelf niet hebben verkocht.

galore