Article 8

Weinig kleine ondernemingen make het eerste jaar winst. Zelfs met een lage start-up kost zul je meestal nog moeten investeren in je bedrijf om te kunnen groeien door extra producten of diensten aan te kunnen bieden of om die extra medewerkers te kunnen betalen.

Het oude gezegde is waar: Je hebt geld nodig om geld te maken. Een onuitgesproken regel is dat je normaal één jaar aan spaargeld in de bank hebt om van te leven voor je je dagjob verlaat.

Als je niet van plan bent om je bedrijf persoonlijk te financieren, ga rond voor startkapitaal. De belofte van geld is nooit even goed als werkelijk geld op je bankrekening.

Je zal tegenslag hebben
Buiten de opstartkosten zijn er nog verzekeringen, belastingen en onverwachte uitgaven. Bijvoorbeeld, de meeste bedrijven hebben bepaalde soorten technologie nodig om vlot t kunnen opereren. Als je computer stuk gaat of je hebt een upgrade nodig kan je in nood komen te zitten als je niet meteen de nodige fondsen ter beschikking hebt.

Alhoewel de meeste goede ondernemers wel de mogelijkheid van wat tegenslag incalculeren, vergeten ze soms ook persoonlijke tegenslagen. Wat gebeurt er als je jezelf nog niet genoeg kan uitbetalen en je hebt onvoorziene medische omstandigheden? Of je auto of huis een reparatie nodig heeft? Wees daarom altijd alert en geef nooit onnodig geld uit in het begin.

Wordt niet te enthousiast over winst
Er komt geld binnen in je bedrijf en je doet al meteen salto’s. Maar vergeet niet dat je op het einde van het kwartaal belastingen moet betalen op de winst die je hebt gemaakt. Zorg dus altijd dat je genoeg budget over houdt om belastingen te betalen.

Jezelf betalen
De belangrijkste start-up kost om in gedachte te houden is je eigen loon. Veel ondernemers vinden het oké en verwachten om gratis te werken, of tegen een verlaagd salaris, terwijl men zijn bedrijf van de grond probeert te krijgen. Echter moet je nog altijd je persoonlijke rekeningen en uitgaven kunnen betalen buiten je business uitgaven. Als je niet genoeg persoonlijke fondsen opzij hebt staan om de eerste maanden door te komen waarin je bedrijf niet genoeg winst maakt, zal je jezelf al gauw in een moeilijke situatie vinden.

Hier kan je alvast nog enkele tips vinden hoe je het best kan berekenen hoeveel geld je nodig hebt om jouw bedrijf te starten. Best kan je voor jezelf ook 6 maanden loon persoonlijk opzij zetten.

galore