Wat is financiële onafhankelijkheid?
Er zijn twee definities van financiële onafhankelijkheid. De eerste is om volledig verantwoordelijk te zijn voor je eigen uitgaven. In dit geval, niet langer afhankelijk zijn van je ouders. Je voorziet zelf je dagelijkse uitgaven, sparen voor de toekomst en kan je basisnoden veroorloven.

Het tweede type van financiële onafhankelijkheid is het moment waarop je niet meer moet werken om aan geld voor al je uitgaven te komen. In het algemeen betekent dit dat je genoeg hebt gespaard en geïnvesteerd, dat je kan leven van de interest die dit opbrengt en het volledige kapitaal dat je bezit. Dit is het ultieme doel voor op pensioen te gaan. Eens je dit punt hebt bereikt, moet je niet meer per se werken en kan je je andere interesses en hobby’s voorrang geven.

Wannneer moet ik financieel onafhankelijk worden van mijn ouders?
Idealiter zou je zo snel mogelijk financieel onafhankelijk van je ouders moeten worden. Dit betekent dat je zelf al je uitgaven kan dekken en je niet moet rekenen op een maandelijkse bijdrage van je ouders om de rekeningen te kunnen betalen. Als je dit te lang doen kan je afhankelijk worden van je ouders. Dit leidt dan weer tot slordig geld management en je kan in een slechte situatie geraken als ze je niet langer kunnen helpen.

Hoe word ik financieel onafhankelijk?
Er zijn bepaalde stappen die je moet ondernemen als je financieel onafhankelijk wilt worden. Je zult een grondig financieel plan moeten opstellen en je moet comfortabel zijn met te investeren. Gaan praten met een financiële planner kan je helpen om de stappen te volgen om dit punt te bereiken.

1. Eerst moet je bepalen hoeveel geld je nodig zult hebben om financieel onafhankelijk te zijn en dit ook te blijven. Het helpt als je een duidelijk doel hebt van hoeveel je iedere maand gaat leven en dan kan je bepalen hoeveel je zult moeten investeren om dat aantal te bereiken.
2. Dit betekent dat je iedere maand zult moeten sparen en investeren. En je zeker geen schulden mag oplopen. Hoe meer je spaart, hoe sneller je je doel bereikt. Dit kan misschien betekenen dat je opofferingen zult moeten maken in je levenswijze. Je kan besparen op vakanties, uit gaan eten elke avond en iedere maand nieuwe kleren kopen. Dit hangt veel af van de opofferingen die jij wilt maken.
3. Begin met het investeren in een aantal verschillende aandelen en fondsen. Het is belangrijk dat je onthoudt dat je aan het investeren bent op de lange termijn en dat je niet begint te panikeren als de markt naar beneden gaat. Een goede financiële planner vinden kan je helpen om hier wegwijs in te geraken en uiteindelijk de investeringen uit te zoeken die je een maandelijks bedrag gaan opleveren waar ja van kunt leven.
Als je meer wilt lezen over mensen die financieel onafhankelijk zijn geworden en mee discussiëren, kan je een kijkje nemen op de subreddit van Financial Independence.

galore